Premier Janša pustil zelo pozitiven vtis pri kardinalu Hollerichu: “S srečanjem sem zelo zadovoljen”

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal s predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije in predstavniki Konference evropskih Cerkva. | Avtor Kabinet predsednika vlade
Predsednik vlade Janez Janša se je pred kratkim srečal s predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) in predstavniki Konference evropskih cerkva (CEC).
Srečanja pri predsedniku vlade so se udeležili predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije luksemburški nadškof kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik Konference evropskih cerkva Rev. Christian Krieger, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, evangeličanski škof mag. Leon Novak, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar ter drugi predstavniki obeh konferenc.

Predsednik COMECE kardinal Hollerich pa je nato v pogovoru s predstavniki katoliških medijev povedal, da so njegovi vtisi s srečanja s predsednikom vlade Janšo zelo pozitivni.

“Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog.” (Foto: Tatjana Splichal)

Kot običajno ob predsedovanju državi članici pošljejo teme, ki se jim zdijo pomembne za predsedovanje. “Srečali smo se s predsednikom vlade, ki je vse to prebral, teh stvari ne obravnava le površinsko, ampak išče dolgoročne rešitve, ki je zelo odkrit, pripravljen za dialog. Lahko le rečem, da je bilo ozračje zelo zelo pozitivno,” je dejal kardinal Hollerich.

Povedal je, da so se v pogovoru dotaknili pandemije in njenih posledic, cepljenja, različnih politik in še zlasti socialne politike, konference o prihodnosti EU, širitve EU, Zahodnega Balkana.

“Imel sem vtis resničnega dialoga. S srečanjem sem zelo zadovoljen,” je še dejal.

Pohvalam na račun srečanja se je pridružil Christian Krieger, predsednik sveta krščanskih cerkva. Kot je povedal, se na podlagi člena 17 Lizbonske pogodbe srečajo z evropskim ministrom ali premierjem in izmenjajo stališča.

“Danes dopoldne pa mislim, da smo segli še na drugo raven, resničnega poslušanja, dialoga. Prvič sem doživel srečanje na tako visoki politični ravni s takšno kakovostjo poslušanja in izmenjave,” je dejal.

Na novinarski konferenci sta gosta odgovarjala še na nekatera vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem.

Na vprašanje Televizije Slovenija o pandemiji je kardinal Hollerich dejal, da imamo kristjani dolžnost cepljenja, da tako zaščitimo svoje življenje, ki nam ga je Bog zaupal, in življenje drugih. “Zares bi želel spodbuditi vse ljudi, naj se cepijo. Vem, da so nekateri zboleli za dan ali dva po cepljenju, a poznam druge, ki so v bolnišnici, na intenzivni negi, priključeni na dihanje … Torej: zelo enostavno je izbrati,” je dejal.

Kardinal Hollerich ima pomembno vlogo, ne samo na evropskem parlamentu, pač pa tudi  v vesoljni Cerkvi.

M. P.