Problem migrantov postaja vseslovenski problem

Fotografija je simbolična.

V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4313 nezakonitih prehodov državne meje oziroma dve tretjini več kot lani v istem času, ko je bilo nezakonitih prehodov 2590.

Problem migracij tako postaja že vseslovenski problem, ne samo problem obmejnih občin ob Kolpi, v Posavju ali v Ilirski Bistrici. To je razvidno tudi iz posameznih policijskih poročil za naše podravske občine, kje policija že opozarja tudi na to problematiko.

V letošnjih prvih petih mesecih so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka, izredno pa krepi tudi število državljanov iz Turčije. Število Turkov se bo še okrepilo, saj je vlada Marjana Šarca prejšnji četrtek sprejela sklep, s katerim je Turčijo označila kot nevarno državo. To pomeni, da bodo ljudem s tega območja lažje dodeljevali zaščito.

Največ nezakonitih prehodov sta obravnavali Policijski upravi Koper in Novo mesto – vključno s Posavjem – vsaka približno po tretjino. Sledijo pa jim prav vse policijske uprave: Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Celje in ostali.

Iz letošnjih podatkov je razvidno, da migranti nezakonito prehajajo že prek celotne državne južne meje. Letošnji trend pa izkazuje bolj strmo naraščanje števila kot v lanskem letu. V aprilu, na primer, je bila dosežena vrednost, ki presega katero koli od lanskoletnih vrednosti.

Med migranti prevladujejo samski mlajši moški. Takšnih je preko 90 odstotkov, redke so ženske in otroci.

Policisti tudi ugotavljajo, da gre za organizirano prehajanje zunanje schengenske meje v skupinah. Čedalje več je tudi primerov prevoza oseb do meje, kjer jih prevozniki odložijo, nato pa ti peš prestopijo mejo in počakajo na nadaljnji prevoz ali pa se po njih pripeljejo prevozniki, ki so jih že pripeljali do meje.

Različni prevozniki pa v uporabljajo na Hrvaškem najeta vozila (rent a car). Med prevozniki migrantov so tudi osebe, ki imajo v EU že status oseb s pridobljenim azilom.

Problem migracij tako postaja že vseslovenski problem, ne samo problem obmejnih občin ob Kolpi, v Posavju ali v Ilirski Bistrici.

M. P.