Projekt nadgradnje vozlišča Pragersko resno ogrožen

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman na ponedeljkovi seji državnega zbora, ko je glede Pragerskega soočila dva ministra. (vir: Zajem zaslona)

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman je na ponedeljkovi seji državnega zbora soočila ministra in ministrico, odgovorna za nadgradnjo vozlišča Pragersko. Pridobivanje okoljevarstvenega soglasja za ta projekt traja namreč že dve leti in pol, zaradi birokracije je ogroženih 40 milijonov evrov evropskih sredstev in onemogočeno bolj kakovostno življenje krajank in krajanov Pragerskega.

V času, ko sta bila v državnem zboru navzoča ministra za okolje Simon Zajc in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (zdaj oba že v odstopu), je bistriška poslanka na oba naslovila poslansko vprašanje.

Na težave pri nadgradnji vozlišča Pragersko in s tem povezanega pridobivanja okoljevarstvenega soglasja poslanka Karmen Furman opozarja že dolgo, junija lani pa ji je minister Zajc zatrdil, da se tega problema zaveda in da Agencija RS za okolje (Arso) pripravlja spremembo zakonodaje in reorganizacijo kadrov. Obljubil je, da bodo to speljali do konca leta 2019.

Vendar vse to do danes še niso storili, projekt Pragersko pa je ogrožen.

Mag. Karmen Furman je med drugim dejala: “Prva vloga za izdajo okoljevarstvenega soglasja za ta projekt je bila na Arso vložena maja 2017 in od takrat naprej, torej dve leti in pol ta projekt dobesedno stoji. Direkcija za infrastrukturo kot investitor tega projekta v dveh letih in pol ni uspela pridobiti vašega soglasja, ki je podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja in sicer potem in ob tej podlagi tudi za izvedbo projekta.”

In odgovor Zajca?

Povedal je, da je zakon pripravljen, da pa so se stvari zavlekle. Glede kadrov je dejal, da so jih nekaj dobili od ostalih ministrstev in da vse projekte Družbe za avtoceste ali Družbe RS za infrastrukturo obravnavajo prednostno, za projekt Pragersko pa “čakajo na zahtevane dopolnitve vloge za okoljevarstveno soglasje. Dokler teh ne bo, postopek ne bo zaključen”.

Nadaljevala je Alenka Bratušek, ki je potrdila, da so evropska sredstva v primeru Pragersko ogrožena. Tudi ona se je sklicevala na potrebo po spremembi zakonodaje, verjame pa, “da bodo v konkretnem primeru (Pragersko) kmalu lahko naredili piko”.

Poslanka Karmen Furman je nadalje spomnila na prejšnje obljube. Navsezadnje je bila tudi pogodba z izvajalcem del podpisana že pred približno pol leta. Tudi denar je zagotovljen, čaka se samo še na okoljevarstveno soglasje.

Poslanka je še razkrila, da se ustanavlja Civilna iniciativa za Pragersko, “ki bo začela budno bdeti nad realizacijo projekta”.

Na ministrstvo sta v ponedeljek poslali posebno pismo tudi Občina Slovenska Bistrica in Krajevna skupnost Pragersko. V njem zahtevajo, “da se projekt čim prej realizira”.

Na poslankino vztrajanje, kdaj bo izdano okoljevarstveno soglasje in kdaj bo stekel projekt, je Simon Zajc na koncu odgovoril:
“Midva z ministrico (Bratuškovo) že od starta zelo dobro sodelujeva. Na ravni državnih sekretarjev se redno dobivamo, redno se pa dobiva tudi ARSO z DRSI-jem in pa Darsom. Redne sestanke ravno zaradi tega, da se pomaga pri teh projektih, ki so pomembni, zato, da pridemo čim prej do popolne vloge in takrat ko bo, se potem da, tak postopek zaključit.” … “Je pa treba seveda vse v skladu z zakonodajo uskladit oziroma tako pripravit, da nam potem kdaj, kje, na kakšnem sodišču ne pade.”

Karmen Furman je nato odgovorila, da je z odgovori na to, da projekt Pragersko ni resno ogrožen, nista prepričala ne Simon Zajc, ne Alenka Bratušek. Na vprašanje, kdaj bo projekt dejansko stekel, namreč sploh nista odgovorila. Gre pa za pomemben projekt, tako za prebivalstvo kot gospodarstvo in varovanje okolja. V zraku je tudi 40 milijonov evrov evropskih sredstev, ki čakajo v bruseljski blagajni.

Poslanka Karmen Furman se pri tem zagotovo ne bo ustavila in bo, vztrajna kot je, nedvomno vrtala dalje, kar je že tudi napovedala.

M. P.