Romana Tomc o politični cenzuri in vplivu na uredniške odločitve

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska poslanka Romana Tomc je v pismu predsednici in članom Skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic Odbora LIBE v Evropskem parlamentu opozorila na nedopustne poteze, ki smo jim, vse od prevzema mandata nove slovenske vlade, priča v Sloveniji.

Opozorila je na kadrovski cunami, ki se je pričel dan po prevzemu nove vlade, kot tudi na zahtevo po seznamu vseh novo zaposlenih, premeščenih ali napredovanih posameznikov v času vlade Janeza Janše. Prav tako je opozorila na imenovanje nekompetentnih ljudi na kritična državna mesta. Ljudi, ki so podobne naloge že opravljali in bili iz njih zaradi svoje nekompetentnosti odstavljeni.

Opozorila je na odpis kazni in umik odškodninskih tožb proti organizatorjem in sodelujočim na antivladnih protestih, ki so se dogajali na vrhuncu kovid epidemije. Namesto tega bo račun izstavljen neposredno davkoplačevalcem.

Dotaknila se je tudi odnosa nove vlade do medijev – nova vlada se je takoj po prevzemu funkcije odločila za spremembo zakona o nacionalni radioteleviziji RTV Slovenija. Pravijo, da obstoječa zakonodaja omogoča pogoje, pod katerimi je mogoče vplivati ​​na uredniške odločitve RTV. To je daleč od resnice, saj vemo, da je RTV Slovenija od začetka njenega mandata leta 2020 načrtno ciljala na prejšnjo vlado.

Evropska komisija je Slovenijo že večkrat opozorila na koncentracijo medijev. Na tem področju ni napredka, saj koncentracija ustreza delu nove vlade. Poleg tega je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon (S&D) 16. junija v javnem pismu sama poskušala vplivati ​​na odločitve direktorja javne televizije. Vsak politični vpliv na uredniške odločitve mora biti, tudi po vaših besedah, nedopusten.

Nadalje je opozorila na nedavno medijski cenzuro Mirana Videtiča, dolgoletnega političnega komentatorja, kateremu je kmalu po nastopu nove vlade njegov dolgoletni delodajalec, državno podjetje ELES, prepovedalo komentiranje aktualnih dogodkov, saj naj bi »z ravnanjem kršil etični kodeks podjetja«.

Predsednico in člane skupine je opozorila, da tovrstna politična cenzura nima kaj iskati v razviti državi Evropske unije.

M. P.