SDS vložila podpise za razpis referenduma o spremembi Zakona o dolgotrajni oskrbi

Zvone Černač, namestnik vodje poslanske skupine SDS na včerajšnji novinarski konferenci (vir: Twitter)

SDS je v državni zbor vložila 4595 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki zamika uveljavitev zakona za leto dni.

Navajajo, da je to škodljivo za starejše in tiste, ki potrebujejo pomoč drugih, zakon omogoča varno starost.

Zakon o dolgotrajni oskrbi prinaša celovito ureditev skrbi za starejše in tiste, ki potrebujejo pomoč drugih, in sicer tako v oblikah institucionalnega varstva kot na domu, in zagotavlja enakopraven dostop vsem ter omogoča varno starost, je na včerajšnji novinarski konferenci ob vložitvi podpisov dejal Zvone Černač, tudi nekdanji minister za evropsko kohezijsko politiko in razvoj.

Zakon je nujno potreben, prejšnje vlade so predlog zgolj prelagale, bilo je preko 100 različic zakona, plačevali so številne in drage študije. Janševa vlada je nato pripravila predlog, ki ga je takratna koalicija potrdila decembra 2021. Že ob sprejemanju so v KUL temu nasprotovali. Zakon bi morali začeti izvajati s 1. januarjem 2023, vendar je zdajšnja koalicija (KUL z dodatkom Gibanja Svoboda) začetek izvajanja z novelo zakona zamaknila za eno leto.

Temu v SDS nasprotujejo, zakon je treba izvajati čim prej. Pokazalo se je tudi, da je zakon povezan tudi s črpanjem evropskih sredstev. Če tega ne bi bilo, bi Golobovi zakon preprosto izničili. Tako pa ga zgolj prelagajo in čez leto dni bodo verjetno prišli z novim predlogom za novo preložitev.

V SDS pričakujejo, da bo zbiranje 40.000 podpisov odrejeno v istem roku, kot za ostala dva referenduma, torej med 1. septembrom in 5. oktobrom. Hkrati pričakujejo, da bodo vsi referendumi, za katere bodo zbrali zadostno število podpisov, izvedeni sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

Gre sicer že za tretjo pobudo za zakonodajni referendum s strani SDS, poleg spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, so pobudo za referendum vložili še na novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija in na spremembe zakona o vladi.

Več lahko preberete na povezavi: tukaj 

M. P.