SDS vztraja: Do višjih neto plač z nižjimi davki

(vir: pixabay.com)

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog za spremembo zakona o dohodnini. Cilj tega so višje neto plače za vse zaposlene, ne glede na višino njihovih plač. V SDS so takšen predlog doslej vložili že večkrat, tokratni naj bi bil že peti, vendar so njihov predlog v koalicijskih strankah LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB (s podporo Levice) vedno zavrnili.

Vendar v SDS ne odnehajo. Spremljali bomo, kako zelo je vladajočim mar za zaposlene in njihovo blagostanje.

V SDS tako ponovno predlagajo zvišanje neto plač, kar bi naredili tako, da bi zvižali splošno dohodninsko olajšavo. To bi zvišali na višino, ki je enaka višini denarne socialne pomoči, ki jo prejme odrasla oseba.

Navajajo, da je nesprejemljivo, da večini tistih, ki delajo, država prizna nižji znesek, do katerega jih ne obdavči (3500 evrov), kot pa tistim, ki ne delajo in prejemajo denarno socialno pomoč (4826 evrov). Poglavitna rešitev je torej zvišanje splošne dohodninske olajšave iz 3500 evrov na 4826 evrov.

Pri tem so opozorili na že znane številne objave na družbenih omrežjih o tem, kako lahko družina z enim ali več otroki bolje živi, če se starši odločijo, da pustijo službo in prejemajo socialne transferje.

Vendar pa to niso vse ugodnosti, ki jih država nudi tistim, ki se odločijo, da bodo namesto, da bi hodili v službo, raje prejemali socialno pomoč. Denarna socialna pomoč ni obdavčena oziroma zanjo ne velja obveznost plačevanja dohodnine. To pomeni, da odrasla oseba, ki je prejemnik denarne socialne pomoči v višini 402,18 evra mesečno oziroma 4826,16 evra letno, od tega zneska ne plača nič davkov oziroma dohodnine.

Po drugi strani pa država tistim, ki hodijo v službo oziroma delajo, prizna splošno olajšavo v višini 3500 evrov oziroma jih ne obdavči do tega zneska (razen davčne zavezance, katerih davčna osnova ne presega 13.316,83 evra – njim se prizna dodatna splošna olajšava).

V poslanski skupini SDS so prepričani, da bi moral biti znesek za tiste, ki delajo in do katerega jih država ne obdavči, najmanj enako visok kot znaša neobdavčen znesek za  tiste, ki ne delajo in prejemajo denarno socialno pomoč.

M. P.