Selnica ob Dravi: Prvi skoraj ničenergijski vrtec iz slovenskega lesa

Podpis pogodbe (vir: občina Selnica ob Dravi)

V Selnici ob Dravi so županja dr. Vlasta Krmelj, direktor podjetja GIC Gradnje Ivan Cajzek in direktor podjetja Lumar IG Marko Lukić podpisali pogodbo o gradnji novega 10-oddelčnega vrtca.

Vrednost naložbe je ocenjena na 4.347.400 evrov (brez DDV). Občina bo pridobila tudi nepovratna sredstva Eko sklada v višini približno 1,2 milijona evrov z DDV. Občino bo vrtec stal 3,1 milijona evrov.

Gre za daleč najnižjo ceno na oddelek vrtca v Sloveniji, kar spremljamo v zadnjem času, pogajalske sposobnosti selniške županje so neverjetne.

Na dobrih 3000 kvadratnih metrih površine bodo uredili 11 oddelkov, osrednji prostor in športno igralnico, terase, razdelilno kuhinjo, prostore za strokovne sodelavce, upravne in gospodarske prostore ter druge prostore, ki bodo omogočali kakovostno izvedbo vzgojno-izobraževalnega programa predšolskih otrok.

Ob vrtcu bodo urejena otroška igrišča in pripadajoče parkirišče. Za ozelenitev površin bodo zasajena drevesa.

Gre za prvi skoraj ničenergijski leseni vrtec oziroma javni objekt v Sloveniji, ki bo zgrajen povsem iz slovenskega lesa. Izbrana je bila patentirana masivna lesena konstrukcija iQwood brez lepil, kovin in kemikalij, ki bo otrokom zagotovila še boljše in prijetno ugodje bivanja.

Županja dr. Vlasta Krmelj: Vrtec nujno potrebujemo

Dr. Vlasta Krmelj, županja Občine Selnica ob Dravi (vir: demokracija.si)

“Včasih smo rekli, da brez vrtca ne bo razvoja občine, danes pa lahko rečemo, da če občina ne bo zagotavljala prostorskih pogojev za otroke, mlade, sploh ne bo več občine, kajti demografski trendi to nakazujejo. Zdajšnji vrtec je bil zgrajen v letih 1973 in 1974, prva generacija je bila v njem 1975. Do danes se je zelo malo spremenil, zato si lahko predstavljate, kakšni so pogoji. Imamo pa preko 180 otrok in kar šest oddelkov je zdaj že v šoli, ki je tudi zelo stara in so pogoji neprimerni.

Zato je bila prva naloga občinske uprave in občine, ko sem jo prevzela konec leta 2018, da moramo pristopiti h gradnji vrtca. Ni bilo tako enostavno, kot se morda danes sliši. Soočali smo se z izzivi zdajšnje lokacije vrtca, ki je ob glavni cesti Maribor–Dravograd, nakupom novega zemljišča, ki je bilo premajhno za potrebe vrtca in njegove funkcionalnosti. Zato smo kupili dobrih 14 tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo, ki bo omogočala izgradnjo vrtca, zunanjih igrišč, večnamenske športne dvorane, za katero že imamo gradbeno dovoljenje. Sledila je priprava projektne dokumentacije in javno naročilo, ki smo ga izvedli v začetku letošnjega leta.

Veseli nas, da nam je uspelo zagotoviti posojilo, sredstva Eko sklada in lastna sredstva, da smo lahko podpisali pogodbo. Drugo in še večje veselje pa je, da smo imeli srečo z izbiro izvajalcev, partnerjev. Gre za podjetji z dobrimi referencami, da smo dobili slovensko regionalno podjetje, ki bo naš skoraj ničenergijski, trajnosten objekt zgradilo s slovenskim lesom. In to je dodana vrednost, ki se je morda v tem trenutku ne zavedamo, vendar pomeni razvojni preboj.”

Pri tem vrtcu je treba opozoriti, da bodo zaradi njegove zasnove, saj je skoraj ničenergijski vrtec, s porabo energije pod 15 kWh/m2 a (pasivna gradnja), izredno nizki stroški porabe energije in samega vzdrževanja.

Vizualizacija vrtca:

Vitualizacija vrtca v Selnici ob Dravi

Več: Prvi skoraj ničenergijski vrtec iz slovenskega lesa 

S. B.