Šentilj: V lokalu domnevno 38 žensk žrtev trgovine z ljudmi, večinoma iz Dominikanske republike

Podrobnosti kriminalistične preiskave sta na današnji on-line novinarski konferenci predstavila (z leve): Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, in Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor z Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

V okviru dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave domnevne trgovine z ljudmi v nočnem lokalu v Šentilju so kriminalisti identificirali najmanj 38 žrtev, večinoma iz Dominikanske republike. Kazensko ovadbo so vložili zoper osem oseb, od tega je ena v priporu.

Pri izkoriščanju žensk za prostitucijo jih niso ustavili niti ukrepi zoper covid-19.

Mariborski kriminalisti so v letu 2019 zaznali utemeljene razloge za sum, da se v nočnem lokalu v bližini Maribora izvršujejo kazniva dejanja trgovine z ljudmi. O tem so obvestili Specializirano državno tožilstvo RS in začeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Ugotovili so, da so osumljenci izvrševali kazniva dejanja v hudodelski združbi, v kateri so imeli člani točno določene oz. razdeljene vloge. Vodja hudodelske združbe je bil 40-letni državljan Slovenije, ki je skupaj s svojo ženo, 35-letno državljanko Dominikanske Republike, vodil nočni lokal v bližini Maribora, ki ga je za namen izkoriščanja prostitucije najel od 63-letnega državljana Slovenije.

Za delo v njem sta sama ali skupaj s sostorilci pridobila najmanj 38 žensk (žrtev), večinoma državljank Dominikanske Republike, prav tako pa tudi državljanke Srbije, Romunije, Paragvaja, Hrvaške, Venezuele, Kolumbije, Ukrajine in Slovenije.

Osumljenci novačili žrtve predvsem v državah s slabimi socialno-ekonomskimi razmerami, pogosto pod pretvezo

Osumljenci so prostitucijo organizirali tako, da so izkoristili socialno ekonomske razmere omenjenih žensk v matičnih državah – njihovo revščino, pomanjkanje socialne vključenosti, slabe priložnosti in možnosti zaposlitve in diskriminacijo. Nekatere izmed žensk so novačili v izvornih državah s preslepitvijo oz. pretvezo dobro plačanega dela natakarice. V nadaljevanju so poskrbeli za njihov prevoz v Slovenijo in jih nastanili na različnih lokacijah v Mariboru in okolici, od koder so jih člani hudodelske združbe vsakodnevno vozili v nočni lokal, kjer so nato organizirali in izkoriščali njihovo prostituiranje.

Osumljenci so v fazi nastanitve žrtvam, z zlorabo nadrejenega položaja, pojasnili, da je njihovo delo v nočnem lokalu prostitucija in z njo povezana spolna dejanja. Prav tako so jim pojasnili način izvajanja prostitucije in drugih spolnih dejanj.

S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so se morale prostituirati v za to urejenih sobah, vse dni v tednu, v nočnem času od 21. do 4. ure. Cena prostitucije in z njo povezanih spolnih dejanj je bila vnaprej določena, in sicer 140 evrov za eno uro in 70 evrov za pol ure.

Stranke so za spolna dejanja plačale hudodelski združbi, ki je nato le del zaslužka predala žrtvam. Žrtve so morale ves denar tudi izročati članom hudodelske združbe, da so poplačale dolg, ki so ga imele zaradi potovanja iz njihove izvorne države v Slovenijo. Šele ko so ta dolg odplačale, so od prostitucije dobivale svoj delež. Ženske so z izvajanjem prostitucije lahko prenehale šele, ko jim je hudodelska združba to dovolila, oz. šele takrat, ko so same pod pretvezo dobro plačanega dela privabile vsaj dve drugi ženski, ki sta nato morali izvajati prostitucijo.

Žrtve trgovine z ljudmi so bile pod nenehnim nadzorom

Vodja hudodelske združbe je organiziral stalni nadzor nad žrtvami, tako preko drugih članov hudodelske združbe kot tudi preko videonadzornega sistema, ki ga je namestil v notranjih prostorih nočnega lokala in ga zlorabljal pri izvrševanju kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Na tak način jih je prisiljeval, da so mu bile vdane, pokorne in da so mu bile vedno na razpolago. Sam ali preko drugih članov hudodelske združbe je nadzoroval žrtve tudi v njihovem prostem času. Brez njegovega dovoljenja niso smele zapuščati naslova prebivanja oz. so ga lahko zapuščale le v njegovem spremstvu ali spremstvu drugih članov združbe. S tem so med drugim želeli preprečiti, da bi se žrtve v prostem času prostituirale za svoj žep. Nekatere žrtve so zaradi pridobitve dovoljenja za prebivanje fiktivno poročili z državljani Slovenije, te pa stanovanja niso smele zapuščati brez prisotnosti svojih “zakonskih partnerjev”.

Kljub vladnim ukrepom za zajezitev epidemije oziroma okužbe z novim koronavirusom so z organiziranjem in izvajanjem prostitucije v nočnem lokalu nadaljevali, kar kaže na skrajno brezbrižen in neodgovoren odnos, ki ga je hudodelska združba imela tako do žrtev, obiskovalcev ter nasploh do splošne varnosti in zdravja ljudi.

V zaključni akciji 10. marca 2021 prijeli pet osumljencev in izvedli 13 hišnih preiskav

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so v zaključni akciji 10. marca 2021 odvzeli prostost petim osumljencem in na podlagi odredb preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru na 13 lokacijah opravili hišne preiskave. Pri tem so zasegli več gotovine, listinske dokumentacije in elektronskih naprav.

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da si je navedena hudodelska združba z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 207.500 evrov.

Zaradi utemeljenega suma storitve 38 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi je bila po vseh zbranih obvestilih na Specializirano državno tožilstvo podana kazenska ovadba zoper 8 fizičnih in dve pravni osebi. Pet osumljenih oseb je bilo s kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper eno osebo odredil pripor, zoper eno ukrep javljanja na policijski postaji, ostali pa so bili po zaslišanju izpuščeni na prostost.

Trije izmed osumljenih dosedaj še niso bili obravnavani za kazniva dejanja. En osumljenec je bil obravnavan za kaznivo dejanje s področja delovnih razmerij in socialne varnosti in eden za kaznivo dejanje s področja premoženja.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, storjeno v hudodelski združbi, je zagrožena kazen zapora od treh do petnajstih let in denarna kazen.

Pri preiskavi zaznali tudi sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja

Pri preiskavi navedenih kaznivih dejanj pa so kriminalisti zaznali tudi utemeljene razloge za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja, ki sta ga osumljena 40- in 63-letna člana navedene hudodelske združbe. Navedena sta denar in premoženje, pridobljeno iz kaznivih dejanj, uporabila pri gospodarski dejavnosti pravnih oseb, ustanovljenih zaradi delovanja nočnega lokala, in s tem poskušala zakriti njegov izvor.

Kriminalisti nadaljujejo s kriminalistično preiskavo kaznivega dejanja pranja denarja in bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih obvestili pristojno državno tožilstvo o zbranih ugotovitvah.

Za kaznivo dejanje pranja denarja je zagrožena kazen zapora do petih let.

Več o tem lahko preberete Policija

M. P.