Slovenska Bistrica: “500 novih okužb tedensko povzroča tesnobo”

“500 novih potrjenih primerov okužbe s sars-cov-2 tedensko na naši vstopni točki me navdaja s tesnobo, saj vem, da bo 50 od teh potrebovalo bolnišnično obravnavo, 5 intenzivno nego, nekateri bodo umrli. In ne znam vam povedati, katero ime bo napisano v kateri izmed statistik.”

Tako je v včerajšnjem ponovnem pozivu občanom in občankam včeraj zapisala zdravnica Alenka Antolinc Košat, dr. med., spec. druž. med., strokovna vodja Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica.

Uvodoma je spomnila, da je bil prvi primer covid-19 v Sloveniji potrjen 4. marca 2020 in nato obudila čas do začetka drugega vala.

“V aprilu smo bili pretreseni ob 578 aktivnih okužbah v Sloveniji, sedaj imamo v Slovenski Bistrici toliko novih okužb vsak teden,” je zapisala in nadaljevala:

“Saj zdravstvo zmore tudi to, ali ne? Zmore, ampak na račun odpovedi ambulantnih pregledov v bolnišnicah, odpovedi operacij, na katere nekateri čakajo dve leti, na račun neskončnih ur dela v varovalni opremi. Zdi se nam, da drugih bolezni več ni, večina se nas ukvarja samo še s covid-19. Veseli me, da ste prepričani, da vam bolezen ne more do živega. Ampak, ali je to res?

Nihče ne ve, kdo bo imel težji potek bolezni, kdo bo potreboval kisik, kdo intenzivno zdravljenje in kdo respirator, nihče ne ve, kdo bo zaradi covid-19 umrl.

Poudarjam, bolnišničnega zdravljenja ne potrebujejo samo starejši ljudje s pridruženimi boleznimi, temveč tudi mlajši, do sedaj zdravi ljudje.

Umirajo tudi ljudje, ki so mlajši od 45 let. Zadnje tedne se vse več govori tudi o poznih zapletih.

Ljudje že ozdravijo, gredo v službo, potem pa dela ne zmorejo: imajo kronične glavobole, bolečine v mišicah, zadihajo se, tišči jih v prsih, imajo vrtoglavico, motnjo spomina, okvaro srčne mišice, nekateri doživijo možgansko ali srčno kap zaradi motenega strjevanja krvi zaradi okužbe s covid-19.

In resne pozne zaplete imajo tudi otroci. Naši zlati otroci, ki covid-19 prebolevajo s komaj opaznimi simptomi ali še to ne, čez nekaj tednov razvijejo sistemski vnetni odgovor z odpovedjo več organov. Ali nam covid-19 res nič ne more? Razvoj cepiva je v zadnji fazah.

Bodimo solidarni do naših staršev, prijateljev, sodelavcev in otrok, upoštevajmo ukrepe in priporočila, da bo čim večje število ljudi učinkovito cepivo dočakalo.

Ni potrebno narediti dosti, naredite vsaj nekaj:

  • Pravilno nosite masko ves čas, predvsem pa v vseh zaprtih prostorih
  • Vzdržujte socialno distanco
  • Umivajte in razkužujte si roke
  • Če morate obiskati bolne ali ostarele sorodnike, imejte takrat masko, razkužite si roke, držite varnostno razdaljo, če je mogoče, in zračite prostor
  • V službi nosite ves čas masko, izogibajte se večjim skupinam na malici ali na vhodu v poslopje, prostore zračite, držite razdaljo, če je to mogoče
  • Ne hodite bolni nikamor – ostanite doma, če imate nahod, kašelj, bolečine v žrelu, drisko, bolečine v trebuhu, bolečine v mišicah, izgubo vonja, ali povišano telesno temperaturo (pa čeprav samo 37,2)
  • Če imate doma obolelega s covid-19, ali ste imeli tvegan stik z drugo osebo, ste v karanteni, kar pomeni, da ne smete 10 dni zapustiti prostora, v katerem živite, niti za obisk lekarne, trgovine, pošte, odnašanja smeti.
  • Za pregled pri zdravniku se naročite po telefonu ali spletno, in nujno povejte, če ste bolni, če je bolan kdo v družini, če vam je bila odrejena karantena.

Pregledali vas bodo tudi v teh primerih, ampak v posebej za to namenjeni ambulanti.”

Vir: Ponovni poziv Zdravstvenega doma – zaskrbljujoče število okužb 

M. P.