Slovenska Bistrica: Izvaja se to, kar KUL ni bila sposobna realizirati

Maja letos po izdanem gradbenem dovoljenju: Matej Arnuš, predsednik Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj, in bistriška poslanka mag. Karmen Furman (vir: arhiv)

Državni zbor je potrdil predlog sprememb proračuna za leto 2022, za spremembe, ki prinašajo številne investicije, so glasovali poslanci iz vrst SDS, SMC, NSi, SNS, DeSUS in poslanca narodnosti.

Investicijam, razvoju, številnim dodatkom in pomočem upokojencem z nižjimi pokojninami, invalidom, starejšim kmetom in podobno so nasprotovali v KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB, vključno z odpadniki iz strank SMC, ki so se združili v skupino Nepovezani poslanci (Zorčič, Lep, Rajić in Sluga).

Kaj konkretno prinašajo spremembe proračuna lokalnemu območju?

Bistriška poslanka mag. Karmen Furman je v svoji razpravi poudarila, da ima ta vlada bistveno več posluha kot vse prejšnje do sedaj tudi za enakomeren razvoj države.

Spomnila je, da smo bili v preteklosti priča izraziti centralizaciji države, predvsem v času vlade pod vodstvom Miran Cerarja. Takrat je bilo 300 milijonov namenjenih neposredno zgolj ljubljanski regiji, na vse ostale regije v državi pa so kar pozabili.

“In do tega je bil takrat kritičen tudi Marjan Šarec, seveda ko je še bil kamniški župan,” je poudarila poslanka.

Potem pa je KUL koalicija prevzela države, centralizacija se je nadaljevala tudi pod oblastjo Marjana Šarca.

Takrat so imeli rekordni proračun, vendar posluha za razvoj lokalnega okolja s strani KUL, ko so bili na oblasti, naenkrat ni bilo več.

Zdajšnji proračun pa zagotavlja, da bodo občine znova dobile več sredstev. “In to so tista sredstva, ki se bodo lahko potem v lokalnem okolju namenila za prepotrebne investicije. Po drugi strani pa se enakomeren razvoj države danes omogoča tudi s sprejetim Zakonom o finančni razbremenitvi občin, s katerim občine na letni ravni prihranijo še dodatnih 73 milijonov evrov, ki jih potem znova lahko investirajo za razvoj svojih krajev.
Konkretni primeri, ki so zajeti v proračun,” je dejala poslanka.

Slovenska Bistrica: Izvaja se to, kar Bratuškova ni bila sposobna realizirati

Po letih čakanja se v Slovenski Bistrici vendarle izvajata dva konkretna velika projekta, na katere je Furmanova kot opozicijska poslanka takrat opozarjala Šarčevo vlado, takrat je bila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in tega ni bila sposobna realizirati.

Grozilo je, da jim 40 milijonov evrov dodeljenih evropskih sredstev za ta projekt ne bo uspeli počrpati. Zdajšnji vladi je uspelo, projekt je v izvajanju, gradi se vozlišče s podvozom na Pragerskem.

“Gradi se tudi druga etapa zahodne obvoznice, izvaja se kanalizacija na Zgornji Polskavi, poteka obnova športne dvorane.

Poglejte, vse to so projekti, ki jih vi samo v enem lokalnem okolju takrat niste bili sposobni realizirati. Seveda so pa še številni drugi v vseh občinah, ki jih lahko ti izvajajo s konkretnim dvigom povprečnin,” je bila kritična Karmen Furman in dodala:

“To je proračun, s katerim gradimo Slovenijo in gradimo jo prav za vse državljanke in državljane, za boljšo prihodnost vseh od nas. In zato bom jaz ta proračun in seveda vse spremljajoče dokumente tudi z veseljem podprla.”

S. B.