Šport je sposoben presegati politične konflikte

Najprej čestitke Francozom za včerajšnjo zmago, zasluženo so svetovni prvaki! Našim sosedom pa “kapo dol” za borbenost, timsko povezanost in zgodovinski uspeh, ki ga bomo še dolgo pomnili.

V zadnjem mesecu je nogometna mrzlica zajela svet, včeraj smo dočakali vrhunec. Na stadionu Lužniki sta za svetovni prestol merili reprezentanci Hrvaške in Francije.

Na koncu so s 4:2 slavili galski petelini in po 20 letih osvojili naslov svetovnega prvaka. Hrvatje pa so se prebili do zgodovinskega srebra zlatega leska.

Tekmo je spremljal ves svet. Nogometni navdušenci so se zbirali širom Slovenije. Npr. v Mariboru so se zbrali na Grajskem trgu. Večina se ne ozira na politiko in tukaj se ljudje znajo združiti.

Športni psiholog Blaž Zagorc je povedal, da je šport je sposoben presegati politične konflikte. “Večina navadnih ljudi se ne ozira na politiko in tukaj se ljudje znamo združiti. Ponavadi se navijači družijo med sabo in znajo iti prek teh stvari. To kaže tudi na neko zrelost naroda, recimo našega v tem primeru, da mi lahko navijamo za njih kljub sporom, ki jih imamo na politični ravni. Eno je pač stvar politike, drugo pa stvar športa.”

Poistovetimo se celo do te mere, da kot navijači govorimo v prvi osebi ednine, pravi Zagorc: “Ti uspehi postanejo tudi na nek način naši.”

Zagotovo na izbiro ekipe, katere zmago bi raje videli, vpliva več dejavnikov, tudi skupna zgodovina in geografska bližina, pove Zagorc: “Zagotovo precej Slovencev razmišlja, da so naši sosedje in se spodobi na nek način navijati za njih. Marsikdo pa seveda zaradi naših odnosov z njimi razmišlja tudi nasprotno.”

Ampak takšna povezanost in enotnost ima omejen rok trajanja. Po koncu svetovnega prvenstva se narod vrne v tiste tirnice, v katerih je bil prej.

K. V.

Foto: Kai Pfaffenbach Reuters