Trojica pogorela, poskus rušenja države ni uspel!

Predsedniki treh opozicijskih strank, kjer so si na vse načine prizadevali, da bi preprečili sprejem zakona za pomoč gospodarstvu in državljanom.

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki ga vodi Eva Irgl, poslanka SDS, je ponoči dokončal obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi bodo po epidemiji z novim koronavirusom pomagali gospodarstvu, da se ponovno zažene.

Zakon je tako pripravljen za potrditev na plenarni seji državnega zbora. Manever opozicijskih strank SD, LMŠ in Levica, da bi to pomoč preprečili, ni uspel.

Spomnimo. Včeraj ponoči oziroma v noči iz torka na sredo so o predlogu zakona na odboru razpravljali kar 14 ur (od 19. do 9. ure naslednjega dne), prebili so se šele do dobre polovice zakonskih določb. Sejo so nadaljevali včeraj po končani seji državnega zbora.

Številni so pričakovali, da se bo tudi ta seja zavlekla v današnji dan in so bili tudi pripravljeni na to. Vendar pa je včeraj seja trajala “le” 3 ure in pol. Skupno 17 ur in pol.

Eva Irgl, ki je sejo ves čas vodila zelo dostojanstveno, je bila za poslance Levice, SD in LMŠ pretrd oreh. Očitno so upali, da ne bo vzdržala pritiska.

Če bi se to zgodilo, zakon ne bi začel veljati s 1. junijem 2020. S sprejemom tretjega protikoronskega paketa, ki je tudi usklajen z vsemi socialnimi partnerji, kar je tudi zahtevalo svoj čas, se namreč zelo mudi.

Zdaj veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji se namreč z 31. majem iztekajo. Tretji paket pa bo kot logično nadaljevanje prvih dveh protikoronskih zakonov nudil prepotrebno in izjemno dragoceno podporo prebivalstvu, gospodarstvu in trgu dela v razmerah, ko se bo epidemija z 31. majem zaključila.

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je vlada predvidela ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Za panogo turizma in gostinstva ter z njimi povezanimi dejavnostmi bo podaljšan ukrep subvencioniranja čakanja na delo.

Oba ukrepa sta usmerjena v ohranitev čim večjega števila delovnih mest.

V tretji paket ukrepov pa so vključeni tudi t. i. turistični boni za vse prebivalce.

O tem bomo še poročali, za zdaj pa je bistveno, da poslancem iz vrst strank, ki jih vodijo Dejan Židan, Luka Mesec in Marjan Šarec, poskus preprečitve pravočasnega sprejema zakona za pomoč ohranitve delovnih mest in pomoč državljanom ni uspel. Pogoreli so na celi črti!

Rezultati glasovanja na odboru, kjer so potrdili tretji protikoronski zakonski paket, o katerem bo zdaj lahko razpravljal tudi državni zbor.

M. P.