UKC Maribor: Med bolniki na intenzivnem zdravljenju cepljenih le 15 odstotkov

Prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med., ob predstavitvi trenutnih razmer v UKC Maribor (vir: Twitter)

Epidemija covida ne popušča, trenutno imamo tako imenovani omikronski val, ki strmo narašča. Četrti val se niti ni dobro končal, ko se je že začel peti. Covid oddelki v bolnišnicah se polnijo z bolniki, v državi se je od novega leta število povečalo za več kot 200, na srečo pa upada število težko bolnih v intenzivni negi, od 1. januarja je manjše za 39 pacientov.

Zdravniki poudarjajo, da gre za drugačen virus, ki ima v večini primerov blažji potek kot predhodne oblike koronavirusa, vendar pa ne smemo te bolezni zanemariti, saj lahko povzroči tudi težko obliko bolezni.

Peti val je za laboratorije najhujši, po pričakovanjih strokovnjakov naj bi vrh okužb v petem valu dosegli konec meseca, v bolnišnicah pa v prvi polovici februarja.

Včeraj pa smo poročali, da so prav v Podravju odkrili tudi že novo podrazličico omicrona, kako bo v tem primeru, še ni znano.

Stanje v UKC Maribor

Na sredini novinarski konferenci je prof. dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, povedal, da je v zadnjem tednu naraslo število bolnikov s covidom-19, vedno več je zaradi okužb in karanten odsotnih zaposlenih. Samo v ponedeljek so zabeležili 43 novih okužb med zaposlenimi, zato strokovni direktor Matjaž Vogrin ocenjuje, da bo kadrovski izpad v prihodnje še večji.

Okoli 300 zaposlenih je razporejenih na covid oddelke in tako manjkajo na delovnih mestih za oskrbo ostalih bolnikov. Zaradi okužbe s koronavirusom, karantene ali izgorelosti manjka 887 zaposlenih, kar pomeni izpad okoli 1200 ljudi, kar je velika številka. Med odsotnimi je 11 anesteziologov, zato je težko izvajati operativni program.

Kljub temu poskušajo zagotavljati, da normalno delujejo klinika za pediatrijo, porodnišnica, oddelek za onkologijo in klinika za interno medicino, v določenem delu pa tudi ostale enote kliničnega centra.

V zadnjem tednu so vsakodnevno soočeni z vdori okužb z novim koronavirusom v oddelke za ostale bolnike, t. i. bele cone, čeprav pri vseh bolnikih ob sprejemu v bolnišnico opravijo tako hitri antigenski kot PCR test. Vsak bolnik, ki je umeščen v UKC, je tako dokazano negativen ob sprejemu. A čez nekaj dni so pozitivni. Pozitivnega bolnika nato premestijo na covidni oddelek.

Povprečna starost covidnih bolnikov v UKC Maribor

V UKC Maribor je po zadnjih podatkih hospitaliziranih 137 bolnikov (še v torek jih je bilo 128), od tega je na covid intenzivni terapiji 29 bolnikov. V sredo je bila povprečna starost pacientov na akutnih oddelkih 71,4 leta. Povprečna starost pacientov v intenzivni negi je bila 65,4 leta.

Med bolniki na intenzivnem zdravljenju je cepljenih proti covidu-19 le 15 odstotkov, na akutnem oddelku okoli 25 odstotkov. 

Cepljenje

Iz UKC Maribor še poročajo, da je cepljenje proti covid-19 še vedno poteka na dosedanjem mestu, v Cepilnem centru na lokaciji pred stavbo Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja (stavba 6) vsak delovnik med 9. in 15.. Cepljenje pa je možno zgolj s cepivom Pfizer.

Stanje hospitaliziranih covid-bolnikov v UKC Maribor od 17. decembra 2021 do 25. januarja 2022:

Covidni bolniki na zdravljenju v UKC Maribor.

S. B.