Ukinitev normirancev, upokojitvena starost 67 let, davek na nepremičnine

(vir: pixabay.com)

Zdaj je jasno, da Slovenijo čakajo obsežnejše davčne reforme od pričakovanih. Vlada se ne bo lotila samo obdavčitve nepremičnin, ki buri duhove, ampak bodo te davčne reforme šle tudi na druga področja.

Tako je včeraj, npr., poročal portal 24ur.com, in v nadaljevanju naštel:

Prva bosta, kot kaže, višja obdavčitev nepremičnin in potrošnje ter manjši davek na plače. Anomalija naj bi bili tudi samostojni podjetniki z normiranimi odhodki. Vlada se bo lotila tudi zdravstvene in pokojninske reforme, po nekaterih virih naj bi upokojitveno starost zvišali na 67 let.

Finančni minister Klemen Boštjančič (Gibanje Svoboda) je napovedal, bo vlada zelo verjetno šla v bistveno širšo davčno reformo, kot so mislili na začetku, pripravljena bo zato, da jo bodo pretresali znotraj koalicije nekje jeseni. Iščejo že tudi načine, kako razveljaviti novelo zakona o dohodnini, ki jo je sprejela koalicija Janeza Janše.

Kot ocenjuje Boštjančič, je v njej veliko dobrih ukrepov, a ko sprejemaš tovrstno davčno reformo, kjer ljudem več daš, je tudi idealno, da sprejemaš ukrepe na premoženjskih davkih, na DDV in podobnem.

Kaj lahko pričakujemo glede obdavčitev? Ekonomist Matej Lahovnik ocenjuje, da bo vlada pripravila celovito davčno reformo, ki jo bo izvedla naslednje leto. Ta gre v smeri dodatnih obdavčitev premoženja in razbremenitve dela, kar je dobro, meni. Zavedati se morajo, da sta obdavčitev nepremičnin ali prihrankov v Sloveniji pomembna tema, saj so ljudje med gradnjo nepremičnin že plačali dajatve in prispevke. Zato mora biti vsaka sprememba izvedena premišljeno in s temeljitimi izračuni, kaj to pomeni za državljane in proračun.

Glede odprave normirancev je Lahovnik po navedbah portala dejal, da gre sicer za legitimno spremembo obdavčitve, a to naj bo del celovite davčne reforme, ne pa da se to naredi čez noč, saj v tem primeru obstaja bojazen, da se bo del teh zatekel v sivo ekonomijo.

M. P.