V ozadju spet zelo umazan mafijski scenarij?

Janez Janša, predsednik SDS ( vir: Nova24TV)

Z odstopom Marjana Šarca z mesta predsednika vlade je odstopila tudi celotna vlada, ki lahko zdaj opravlja samo še tekoče posle. Šarec je priznal, da ne zmore, da vodenju vlade ni kos, da je to zanj pretrd oreh, skratka, da ni sposoben opravljati dela predsednika vlade.

Po tem, ko se je s Šarčevim odstopom seznanil tudi državni zbor, so začeli teči roki za oblikovanje nove vlade.

Portal Moje Posavje poroča, da za zdaj vse kaže, da lahko novo edini oblikuje predsednik SDS Janez Janša, v nasprotnem primeru pa se nam v drugi polovici aprila obetajo nove volitve.

Kakšni so postopki?

Slovenska zakonodaja predvideva, da ima predsednik republike v 30 dneh po tistem, ko se državni zbor seznani z odstopom predsednika vlade (državni zbor je to naredil v sredo), na voljo 30 dni, ko lahko predlaga novega mandatarja, lahko pa tudi obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. V tem primeru začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če se to ne zgodi, nastopi tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa za izvolitev zadostuje navadna večina. Če tudi potem nov predsednik vlade ni predlagan in imenovan, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. Pahor je nekatera neformalna posvetovanja o novem mandatarju že začel, intenzivneje pa naj bi pogovori stekli naslednji teden.

Čeprav se vse stranke že pripravljajo na volitve, pa mediji poročajo, da potekajo tudi pogovori o oblikovanju morebitne nove vlade. Slednjo bi, kot se nakazuje, lahko sestavljale SDS, NSi, SMC in DeSUS.

Prednost takšne vlade bi bila, da bi odražala dejansko voljo volivcev, saj bi jo vodila SDS, ki je na volitvah pred letom in pol dobila daleč največ glasov (toliko, kot drugo- in tretjeuvrščeni stranki (LMŠ in SD) skupaj.

Na ta način bi imela vlada med volivci precej večjo legitimnost, kot jo je imela vlada Marjana Šarca, katerega stranka je bila na volitvah šele druga in je dobila za kar polovico manj glasov kot SDS. Prednost takšne vlade bi tudi bila, da bi jo vodil izkušen politik, kar Janša nedvomno je, kar pomeni, da bi lahko začela takoj z delom in bi bila tudi bolj operativna.

Tretja prednost pa bi bila, da bi bila takšna vlada po vsej verjetnosti dokaj stabilna, saj je Janša edini politik, ki mu je do zdaj uspelo vlado voditi celoten štiriletni mandat, ne da bi ta prej razpadla.

Kaj so bo dogajalo v prihodnjih dneh, bomo seveda še videli. Nedvomno bodo skušali na politični levici narediti vse, da do nove vlade ne bi prišlo, Šarcu pa omogočiti, da odide na volitve še preden mu podpora, ki mu že nekaj časa pade, ne povsem zgrmi.

V ozadju spet zelo umazan mafijski scenarij?

Po poročanju portala Moje Posavje zato ne bi bilo presenečenje, če bi se levici naklonjeni mediji, kot so Delo, Dnevnik in Večer, pa tudi POP TV, Siol in RTVS, ki jo v programskem svetu obvladuje levica, Janše lotili z namišljenimi aferami in dokumenti, ki bodo k njim curljali iz državnih organov.

Slednje je, na primer, včeraj že napovedal medijski portal Nova24TV, ki je poročal, da bodo mediji Janšo skušali napasti s starimi zgodbami, ki so padle na sodiščih.

Vse skupaj naj bi na novem spletnem portalu začela novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković, ki pišeta za spletni portal Siol.net – ta je pod nadzorom Šarčevega državnega sekretarja Damirja Črnčeca. “Pri gre seveda za tipično zlorabo novinarskega poklica in medijev, ki so pod nadzorom države, a to je že druga zgodba,” navajajo na portalu.

M. P.