V SDS zahtevajo takojšnje rešitve za težave v kmetijstvu

Državni zbor RS (vir: arhiv)

Poslanci državnega zbora bodo na današnji nujni seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obravnavali zahtevo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke o pomoči kmetijstvu zaradi suše in zaradi dviga cen energentov ter ostalih surovin na področju kmetijstva.

V imenu poslanske skupine SDS je zahteve na včerajšnji novinarski konferenci predstavil poslane Tomaž Lisec.

Uvodoma je poudaril, da poslanci SDS v teh dneh veliko hodijo po terenu in se z manjšimi, srednjimi pa tudi večjimi kmeti pogovarjajo le o dveh zadevah – kako je letošnja suša prizadela slovensko kmetijstvo ter na drugi strani, kako so čedalje večje cene energentov kmete pahnile še v bolj nezavidljiv položaj.

Najhujša suša, prizadeti vsi kmetijski sektorji

Dejal je, da se spopadamo z najhujšo sušo v Sloveniji v zadnjih letih oz. celo desetletjih. Prva neuradna ocena kaže, da je samo do konca avgusta zaradi suše nastalo za približno 70 milijonov evrov škode.

“Žita, buče, krompir, hmelj – vsi, ki se ukvarjajo s temi rastlinami, imajo težave. Na drugi strani imajo zaradi pomanjkanja draginje probleme tudi živinorejci. V tem času se tudi vinarji in vinogradniki ukvarjajo s tem, koliko grozdja bodo pridelali in se sprašujejo, kaj bi bilo v bodoče možno narediti, da jih takšne suše ne bodo prizadele. Prizadeti so torej vsi kmetijski sektorji na območju celotne Slovenije,” je dejal poslanec.

Vlada ni naredila še ničesar

Dodal je: “Na drugi strani pa trenutna vlada na področju kmetijstva zaenkrat ni naredila ničesar. Imeli so eno klavrno sago, ki se ji reče “odkup pšenice” in vemo, kako se je ta saga končala.”

Kot je dejal poslanec Lisec, se soočamo s hudo sušo in dražitvijo energentov, vlada pa zaenkrat še ni obljubila nobene resne podpore slovenskim kmetom in kmetijsko-živilski verigi. Ravno zato je poslanska skupina SDS vložila zahtevo za sklic nuje seje Odbora za kmetijstvo.

Povečani vhodni stroški

Poleg hude suše so se kmetom v zadnjem letu močno povečali vhodni stroški, saj so se gnojila podražila za 250 %, energenti in maziva pa za četrtino. Cene materiala so se v povprečju dvignile od 20 % pa tudi do 300 %.

Vse to ne vpliva samo na slovenske kmete, ampak vpliva tudi na slovenske potrošnike, ki smo zaradi tega primorani kupovati dražje izdelke.

Janševa vlada upoštevala želje kmetov

Dodal je, da je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše pri skoraj vsakem protikoronskem zakonu upoštevala želje kmetov. Ko se je spomladi 2022 zgodilo prvo povečanje cen energentov in mineralnih gnojil, je bil sprejet Zakon o ukrepih za zajezitev vpliva cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Nosilci kmetijskih gospodarstev so bili zelo hvaležni, saj so prejeli enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe.

“Ko se kmetje soočajo tako s sušo, kot s podražitvijo cen energentov, vlada nekje tiho računa, da bo morda brez posledic vse skupaj šlo mimo. Ampak kmetje in različni sektorji prosijo za pomoč,” je včeraj opozoril Lisec.

Današnja seja odbora

V poslanski skupini SDS upajo, da današnja seja odbora ne bo namenjena ideološkim razprtijam politikov, ampak, da bo politika poslušala, kakšni so dejanski problemi na terenu. Pričakujejo, da bodo sodelujoči na seji (vabljeni so predstavniki številnih ustanov in združenj) prišli s svojimi predlogi, željami in verjetno tudi kritikami ter se bo odprla konstruktivna razprava, ki pa mora vedno imeti neke resne in ustrezne zaključke. Upajo tudi, da ne bo šlo za tipično koalicijsko-opozicijsko preigravanje, ampak, da za resen razmislek o tem, kako pomagati kmetom.

V SDS od vlade pričakujejo, da nemudoma pripravi resne ukrepe, da se kmetje v pripravi na zimo ne bodo še vedno spraševali, ali so sploh sposobni preživeti zimo, če sta že suša in draginja povzročila zadnje izdihljaje slovenskega kmetijstva.

M. P.