Vodenje in poslovanje UKC Ljubljana je zaskrbljujoče !

Največja javna bolnišnica UKC Ljubljana je lani glede na predkoronsko obdobje še vedno zdravila manj hospitalnih pacientov in opravila manj prvih specialističnih pregledov, predolgo čakajočih pacientov pa je skoraj za polovico več. In to ob več zaposlenih zdravnikih ter višjih stroških dela in materiala, primanjkljaj pod črto pa je šel v nebo.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zaskrbljujočim vodenjem in poslovanjem UKC Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister,

vse odkar je direktorsko mesto naše največje bolnišnice prevzel vaš izbranec, so vaši odzivi v zvezi z vodenjem in s poslovanjem UKC Ljubljana zgolj pozitivni. Ne zmanjka vam besed o dobrem upravljanju, izpostavljate ga kot primer dobre prakse, v odgovorih na poslanska vprašanja navajate pozitivne ukrepe, ki jih očitno brez tehtnega premisleka ali preverjanja navajate po tem, ko vam jih posredujejo iz UKC Ljubljana.

V enem izmed predhodnih vprašanj sem vas opozorila na precej nenavadno izjavo direktorja UKC Ljubljana Marka Juga, ki je v eni izmed oddaj Tarča izjavil: »Kot vam pravim, znižali smo izgubo iz 50 na 25 milijonov v petih mesecih. Verjetno je to tudi učinek bolj poštenega delovanja.« Da nekdo v petih mesecih prihrani 25 milijonov evrov, se vam očitno ne zdi nič nenavadnega pa čeprav z več strani prihajajo resna opozorila o precejšnjem kreativnem računovodstvu.

V kolikor ste pretekli teden spregledali članek v Financah z naslovom »UKCL grdo padel na stresnem testu«, podajam jasne in hkrati izjemno zaskrbljujoče navedbe, ki demantirajo izjavo direktorja in tudi vaš pogled na trenutno z vodenjem in poslovanjem UKC Ljubljana: »Največja javna bolnišnica UKC Ljubljana je lani glede na predkoronsko obdobje še vedno zdravila manj hospitalnih pacientov in opravila manj prvih specialističnih pregledov, predolgo čakajočih pacientov pa je skoraj za polovico več. In to ob več zaposlenih zdravnikih ter višjih stroških dela in materiala, primanjkljaj pod črto pa je šel v nebo.«

Vir: SDS.si