Vojna proti medijev in neodvisnemu novinarstvu v Sloveniji

Vir: romanatomc.si

Zdi se mi prav, da kot zastopnica Slovenije v odboru LIBE, odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, kolege in kolegice redno obveščam o nedopustnih potezah, ki smo jim priča v Sloveniji.

S tem namenom sem pred kratkim na evropsko poslanko Sophie in ‘t Veld, vodjo skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v okviru omenjenega odbora, naslovila pismo, v katerem opozarjam na vojno proti medijem in neodvisnemu novinarstvu, kateri smo od nastopa vlade Roberta Goloba, priča v Sloveniji.

Medijska svoboda v Sloveniji vse od nastopa sedanje vlade namreč naglo upada. Opozorila sem na nedavni incident, ki je razburil slovensko javnost, saj je jasen pokazatelj, kako politično obvladovana je postala naša javna televizija RTV Slovenija.

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija je pred kratkim na pobudo enega od svetniških kolegov objavil podatke o pritiskih, ki jih je bil ta deležen. Šlo naj bi za pritiske s strani poslanke vladajoče politične stranke Gibanje svobode Mojca Pašek Šetinc, ki je od njega zahtevala podpis zahteve za sklic izredne seje programskega sveta za razrešitev generalnega direktorja RTV. Za odločitev mu je dala pol ure časa, v nasprotnem primeru pa mu je zagrozila z odvzemom mesta predsednika Uprave družbe Sava turizem (gre za državno družbo, ki jo posredno obvladuje vlada, postavlja svoje ljudi na vodstvene položaje, imenuje tudi člane nadzornega sveta).

Predsednik programskega sveta, ki je o incidentu poročal, trdi, da je na podlagi pisnih dokazov o tem pripravljen pričati tudi na sodišču. Če bi se te navedbe izkazale za resnične, bi to pomenilo še eno v vrsti epizod vse večjega političnega pritiska, ki ga slovenska vlada izvaja na vodstvo RTV Slovenija.

Nova skrajno leva vlada je že večkrat poskušala podrediti RTV Slovenija, prav pred kratkim s sprejetjem zakona o RTV Slovenija, ki je po mnenju mnogih pravnikov neustaven. Zakon je bil sprejet po nujnem postopku, torej brez javne razprave, ki je v takih primerih običajna. Sprejem po nujnem postopku se navadno uporablja izrednih razmerah, kot so vojne ali naravne nesreče.

Predmetni zakon bi obglavil sedanje vodstvo RTV in – več kot verjetno – ukinil pogodbe vsem zaposlenim, ki so jih podpisali v času aktualnega vodstva. Premierjeva retorika je v tem primeru izjemno razdiralna, saj opozicijske politike in kritične medije imenuje kot »zlo«, »temne sile«, »tovarno zla«, »tovarno laži« itd. Javno se je pritoževal nad nekaterimi novinarji in članki, ki so bili do njega kritični. Vidni člani vlade navajajo konkretne novinarje, ki bi jih radi odpustili z RTV Slovenija po sprejetju novega zakona.

Zadnji poskus poslanke premierjeve stranke, da bi prisilila člana programskega sveta RTV v pomoč pri odstavitvi sedanjega generalnega direktorja RTV Slovenija, gre z roko v roki s prejšnjimi poskusi zamenjave vodstva z lastnimi političnimi zavezniki. Poslanka, ki se očitno ne sramuje s tako divjimi taktikami vzpostavljati politični nadzor nad nacionalnim zavodom, je tudi glavna predlagateljica omenjenega kontroverznega zakona o RTV Slovenija, katerega namen je obglaviti sedanje vodstvo RTV. Poleg tega je predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje zasebne medije, ki niso povezani z aktualno vlado in jo pogosto kritizirajo.

Vojna proti medijem in neodvisnemu novinarstvu v Sloveniji je v polnem teku. Evropske institucije in zakonodajalci se med tem dogajanjem ne smejo obrniti stran. Če bo vlada dosegla svoje, bo resno ogrožena ne le svoboda medijev, ampak tudi osnovna svoboda izražanja.

Zato sem kolegico in ‘t Veld in tudi druge člane njene skupine pozvala, da v skladu s svojimi pooblastili preprečijo tovrstno politično vmešavanje in grožnje Programskemu svetu RTV v Sloveniji.

Vir: romanatomc.si