Za plačilo RTV-prispevka po novem merilo dostop do interneta

RTV Slovenija (vir: rtvslo.si)

Na RTV Slovenija so si zamislili nov vir dohodka. Plačevanje po električnem števcu jim ne zadostuje več. Zdaj je merilo dostop do interneta. Izmislili so nov način, vse v dogovoru z vlado Marjana Šarca.

RTV Slovenija je velik gigant, ki stroškov ne obladuje, poslujejo z izgubo, hkrati nenehno povečujejo število zaposlenih. Lani se je to povečalo za 84, ob koncu leta je bilo v zavodu glede na bilančne podatke že 2129 zaposlenih.

V RTV Slovenija se povečujejo tudi plače. Glede na dogovor vlade Marjana Šarca s sindikatom javnega sektorja se plače povečujejo tudi zaposleni na RTV, saj spadajo med t. i. javni sektor oziroma javne uslužbence.

Za plače in druge stroške zaposlenih so lani porabili kar 68 milijonov evrov ali okoli 32.000 evrov na zaposlenega.

Prihodkov so imeli 124 milijonov evrov, odhodkov pa 125 milijonov evrov.

Poslujejo torej z izgubo in zdaj pričakujejo, da bodo to pokrili z dodatnim prispevkom. Gre za denar od približno 25.000 gospodinjstev (4 odstotke vseh) “odjemalcev električne energije”, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. S tem nameravajo v RTV Slovenija pridobiti dodatne 4 milijone evrov letno.

Kot razlog navajajo, da od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh svojih programov brez prekinitev tudi po spletu. To pomeni, da jih gledalci lahko (poudarek je na “lahko”) spremljajo tudi prek računalnikov, tablic in pametnih telefonov.

Električni števec tako ni več pogoj za gledanje programov nacionalne televizije. Zdaj je to splet.

RTV Slovenija bo zato v teh dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV-signala po internetu. V nasprotnem jim sledi redna mesečna položnica v mesečni višini 12,75 evra.

Če zneska ne plačate, ima RTV pri načinu izterjave tudi poseben status. Pri tem velja, kot bi bili dolžni finančni upravi.

Za tiste, ki imajo televizijski sprejemnik in plačujejo rtv-prispevek, hkrati pa imajo tudi računalnik z internetnim dostopom, dodatna obveznost ne velja. Tem ne bo treba plačevati več kot morajo plačevati zdaj, zagotavljajo. Zaenkrat!

M. P.