Župan Branko Ledinek: “Nadaljuje se centralizacija države, druga območja se praznijo”

Rače (foto: kraji.eu)

Branko Ledinek, župan uspešne in nezadolžene Občine Rače-Fram, je v decembrskem uvodniku občinskega glasila komentiral politične turbulence v zadnjem času v slovenskem prostoru. Zapisal je, da je potekala burna razprava ob sprejetju državnega proračuna, ki na koncu za investicije namenja samo 11 % sredstev.

Župan Stanko Ledinek

Pojasnil je, da so občine poskušale z dvigom povprečnine, a žal neuspešno. Občine bodo sicer res dobile 80 milijonov več kot leta 2018, hkrati pa ima lokalna samouprava v naslednjem letu samo zaradi vladnih odločitev 100 milijonov evrov več stroškov.

Tako bodo vsi državljani kot občani na slabšem kot letos. Občina Rače-Fram pa z nižjo povprečnino letno izgubila okoli 800.000 evrov (podatki so izračun ministrstva za finance).

Ledinek navaja, da se nadaljuje centralizacija države in ‘romanje’ drugih državljanov v center ali v službo ali po soglasje za vsako malo večjo investicijo ali spremembo v občini.

“Država je v prvi fazi ‘uredila’, da so v Ljubljani vse državne inštitucije, v drugi fazi pa se tja seli vse več gospodarskih družb, ki pravijo, da gredo tja zato, ker so tam vse državne inštitucije. Država pravi, da na to, kje imajo podjetja sedež, nima vpliva, a je jasno, da se centralizacija gospodarstva dogaja zaradi centralizacije države.

Skoraj 100.000 ljudi se vsakodnevno vozi iz obrobij države v Ljubljano in se ponoči vračajo domov.

Na delo v državne organe, javne zavode, pa tudi v podjetja, ki so ocenila, da je najbolje biti (tudi geografsko) blizu centrov odločanja. Tako ti ljudje preživijo štiri ure dnevno za volanom, zato je zmeraj večje povpraševanje po nakupu ali najemu stanovanj v Ljubljani. In tako se počasi druga območja v Sloveniji praznijo,” opozarja Ledinek.

Zato marsikje grozi zapiranje šol, Pošta Slovenije zapira svoje poslovalnice, od bančnih poslovalnic ostajajo samo še bankomati ali pa še ti ne. Zmeraj manj je delovnih mest, predvsem za visoko izobražen kader.

Zaradi vseh teh anomalij se indeks razvojne ogroženosti povečuje v škodo perifernih regij, tako je razvojna ogroženost Prekmurja petkrat večja kot razvojna ogroženost osrednje slovenske statistične regije. Če k temu dodamo še nizek odstotek delovnih mest izven osrednje regije, ni čudno, da se danes od 30.000 delovnih mest, ki so izginila v Mariboru, okoli 10.000 delavcev vozi v Ljubljano, preko 20.000 pa jih hodi na delo v Avstrijo.

Ker se razlike med posameznimi območji zaradi nebrzdane centralizacije še povečujejo, bi bilo potrebno definirati pokrajine ter jim omogočit lastno razvojno pot, opozarja župan.

“V dneh, ko na vrata že trkajo prazniki – dan samostojnosti kot državni praznik, na katerega smo še posebej ponosni, pa tudi božično novoletni prazniki, ki jih vsako leto znova radostno pričakujemo – Občina Rače-Fram obeležuje četrt stoletja (upam si trditi, da zelo uspešnega) delovanja. V tem času smo s skupnimi močmi dosegli veliko in naredili velike premike na bolje, ob tem pa ves čas ohranili ne le delovno, ampak tudi zdravo finančno kondicijo (nismo bili in nismo zadolženi). Naj to dejstvo še dodatno okrepi optimizem in praznična pričakovanja,« je zaključil župan.

M. P.