Izjemno zdrava živila, ki jih je najbolje uživati surova

Vir: Avaz.ba

Uživanje sveže, surove hrane je postalo vse bolj priljubljeno med tistimi, ki želijo izboljšati svoje zdravje in splošno počutje. Obstaja veliko živil, ki so izjemno zdrava, če jih uživamo surova, saj ohranjajo svoje hranilne snovi in ​​koristne spojine v najbolj naravni obliki. Spodaj je seznam nekaterih takih živil, ki jih lahko vključite v svojo prehrano za izboljšanje zdravja.

  1. Sadje: Surovo sadje je bogato z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. Sveže, sočno sadje je odličen vir energije in hranil, ki podpirajo zdrav imunski sistem. Jabolka, banane, jagode, borovnice, citrusi in melone so nekateri primeri sadja, ki jih je najbolje uživati surova. Pri uživanju surovega sadja bodite pozorni na sezonsko ponudbo in izbirajte sveže, zrelo sadje.
  2. Zelenjava: Surova zelenjava je prava zakladnica hranil. Vsebuje vitamine, minerale, vlaknine in fitokemikalije, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred boleznimi. Solata, korenje, paprika, paradižnik, kumare, špinača, zelena in brokoli so samo nekatere vrste zelenjave, ki jih je najbolje uživati surove. Surova zelenjava ohranja vitamine C, B kompleks, folate in encime, ki se lahko uničijo pri toplotni obdelavi.
  3. Oreščki in semena: Oreščki in semena so polni zdravih maščob, beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Mandlji, brazilski oreščki, orehi, sončnična semena, bučna semena, lanena semena in chia semena so odlična izbira za uživanje surovih. Vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so koristne za srce, ter vitamine in minerale, ki podpirajo zdravje možganov.
  4. Hladno stiskana olja: Olja, kot so ekstra deviško oljčno olje, laneno olje, kokosovo olje in avokadovo olje, so najbolje uživati surova. Pri segrevanju se nekatera hranila v oljih lahko uničijo, zato je priporočljivo, da jih uporabljate neposredno, na primer v solatnih prelivih ali kot dodatek k že pripravljenim jedem.
  5. Fermentirana živila: Fermentirana živila so bogata s probiotiki, koristnimi bakterijami, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema. Surovo fermentirano zelje, kimchi, kefir, kislo mleko in kombuča so odlični viri probiotikov. Pri fermentaciji se ohranjajo hranila in se ustvarijo nove koristne spojine, ki blagodejno vplivajo na prebavo in imunski sistem.
  6. Sveže stisnjeni sokovi: Sveže stisnjeni sokovi iz sadja in zelenjave so odličen način za uživanje surove hrane in pridobivanje hranil. Svež sok ohranja vitamine, minerale in encime, ki so občutljivi na toploto. Sokovi so lahko mešanica različnih sestavin, kot so jabolka, korenje, zelen listnata zelenjava, pesa in ingver. Pijanje svežih sokov je odličen način za povečanje vnosa hranil in hidracije telesa.

Preden se odločite za popolnoma surovo prehrano, se posvetujte s strokovnjakom ali nutricionistom, saj lahko nekatere sestavine surove hrane povzročijo težave pri prebavi ali absorbiranju hranil. Prav tako je pomembno, da izberete sveža in visokokakovostna živila ter upoštevate ustrezne higienske ukrepe pri pripravi surove hrane.

Uživanje izjemno zdrave hrane v surovi obliki lahko prispeva k boljšemu zdravju, večji vitalnosti in izboljšanju prebave. Raziskajte raznolikost surove hrane, vključite jo v svojo prehrano in uživajte v vseh koristih, ki jih prinaša.

Avtor: I.Z.