Od danes dovoljeno le še druženje s člani istega gospodinjstva

Tomaž Gantar

Ker se epidemija novega koronavirusa ne umirja tako hitro, kot bi si želeli, je vlada sinoči sprejela nove ukrepe. Med drugim je dovoljeno le še druženje s člani istega gospodinjstva, od ponedeljka naprej bodo zaprte tudi vse nenujne trgovine. Ustavljen bo tudi javni potniški promet.

Ukrepi naj bi veljali 14 dni, potem pa naj bi sledilo nadzorovano sproščanje.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, bo šolanje v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Tako kot ob prvem valu epidemije bo od ponedeljka znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi v trgovskih centrih. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Vlada se je po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa tudi odločila, da se z današnjim dnem prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva. Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme. S ponedeljkom pa bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več.

Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. “Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče,” je povedal Hojs.

Gibanje med 21. in 6. uro je še vedno omejeno. Nošenje zaščitnih mask v zaprtih in javnih prostorih je obvezno.

Del ukrepov, ki bodo začeli veljati že danes, pa je tudi izjema v delu odloka, ki je že doslej prepovedoval vsa shajanja, poroke, ter maše in verske obrede. Od petka bo namreč dovoljena sklenitev zakonske in partnerske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poleg prireditev, shodov, porok in verskih obredov pa se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja.

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah ter režim v šolah in vrtcih. Še naprej bo tako pouk potekal na daljavo, vrtci pa bodo zagotavljali le najnujnejše varstvo.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem sinoči na družbenih omrežjih zapisal: “Razmere so težke in zgolj z razumom in solidarnostjo lahko zmoremo. Nekaj tednov izpada šole lahko v skrajnem primeru nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje. Tedna izpada zdravstva in posledic ni mogoče nikoli popraviti. Niti posledic izpada v kritični industriji.”

Vlada se je sicer včeraj seznanila tudi s strategijo cepljenja. Kot je dejal Gantar, imamo “prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva” in bi lahko tako s cepljenjem začeli v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah Pfeizer, s katerim bo imelo ministrstvo za zdravje prihodnji teden sestanek. Na njem “bomo skušali doreči način, pogoje in možnosti za začetek cepljenja” pri nas, je dejal.

Cepiva sprva po njegovih besedah ne bo dovolj za vse potrebe v EU, zato bo morala vsaka država oblikovati prioritetno listo: “To pomeni najprej cepljenje ogroženih, to je v domovih za starejše in cepljenje zdravstvenih delavcev, kroničnih bolnikov in tako naprej.”

M. P.