Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler

Nekdanji mariborski župan in zdajšnji državni sekretar Franc Kangler (vir: YouTube)

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi je na včerajšnji seji sklenila, da bo v prihodnje zaslišala še tri priče, in sicer predsednika DS Alojza Kovšco, poslanko Moniko Gregorčič (slednji so nezakonito vpogledovali v osebne podatke) in policista, obtoženega zlorabe osebnih podatkov.

Načrtuje tudi soočenje dveh že zaslišanih prič, je sporočil predsednik preiskovalne komisije mag. Dejan Kaloh.

Zaslišanje predsednika DS Alojza Kovšce je na februarskem zaslišanju pred komisijo predlagal nekdanji državni svetnik in mariborski župan Franc Kangler, danes državni sekretar na notranjem ministrstvu. Takrat je Kangler zavrnil ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, ki mu je lani še v prejšnji sestavi očitala, da je bil v konfliktu interesov, ko je kot državni svetnik sodeloval v razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave.

Pojasnil je, da ima po funkciji in ustavi pravico biti na seji državnega sveta. Na njej ni razpravljal, pač pa je samo poslušal svetniške kolege in spremljal glasovanje. Državni svet je sklep o ustanovitvi preiskovalne komisije podprl soglasno.

Nekdanji mariborski župan se je sicer v preteklosti znašel v kar 24 različnih kazenskih postopkih, med katerimi so se z izjemo zadeve “lutkovno gledališče”, ki je še odprta, vse iztekle v njegovo korist. Pred leti je zaradi pregona ostal tudi brez mesta v državnem svetu.

Preiskovalna komisija sicer namerava zaslišati tudi policista, zoper katerega je bila vložena obtožba, da je storil kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov in je med drugim vpogledoval v evidence policije nekdanjega ministra Karla Erjavca.

Na soočenje pa bo preiskovalna komisija povabila nekdanjega poslanca SDS Srečka Hvauca in kriminalista Aleksandra Geršovnika.

Hvauc je pred komisijo pričal oktobra 2019. Tedaj je pojasnil, da se je v času Kanglerjevega županovanja znašel v policijskih preiskavah kot direktor komunalnega podjetja Nigrad v zvezi s prenovo Trga Leona Štuklja. Čeprav je bil na koncu oproščen, je zaradi tega sam izgubil zdravje in zaupanje lastnikov podjetja. Kot je dejal, lahko utemeljeno sklepa, da v ozadju stoji državna politika ob pomoči lokalne.

Srečko Hvauc je na pričanju na 5. nujni seji dne 24. 10. 2019 izpovedal:

Pa jaz nisem takoj odreagiral, dokler po moje gospod Geršovnik ni izgubil potrpljenja z mano in mi je čisto direktno ponudil, da če bom obremenil župana Franca Kanglerja, da se bom s tožilcem pogovoril in dogovoril, da bom jaz dobil samo pogojno kazen. Jaz to najprej na začetku tega sploh nisem dojel. Kriminalist se je pogovarjal s tožilcem. Verjetno je zadaj bil tudi še sodnik ali kako je to v Mariboru potekalo – jaz to nisem razumel. Skratka, zelo nenavadno, da kriminalist ponuja, kakšno kazen bom jaz dobil, še predvsem mimo sodnika. Jaz na to kravjo kupčijo enostavno nisem pristal iz dveh razlogov.

Na dodatno vprašanje člana: »Kriminalist Aleksander Geršovnik je vas neposredno navajal h krivemu pričanju?« je priča Srečko Hvauc odgovoril:

Da. On mi je – še enkrat ponovim. On je meni ponudil, da bo pri tožilcu zrihtal, tako mi rečemo tam na Štajerskem, zrihtal pogojno kazen, če bom namočil Kanglerja, namočil dobesedno.

Aleksander Geršovnik je na pričanju na 10. seji dne 25. 5. 2020 to zanikal.

M. P.