Slovenska Bistrica: Pogovor z Radom Pezdirjem in Karmen Furman

(vir: demokracija.si)

V Slomškovem kulturnem domu v Slovenski Bistrici je sinoči potekal pogovorni večer, na katerem je glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil raziskovalca in publicista dr. Rada Pezdirja in poslanko SDS mag. Karmen Furman.

Dr. Rado Pezdir, avtor knjige Vzporedni mehanizem globoke države, je uvodoma pohvalil poslanko mag. Karmen Furman in njeno delo v preiskovalni komisiji.

Pričevanje pa je začel z razlago, kakšna je razlika med tajnimi obveščevalnimi službami totalitarnih režimov in demokratičnih držav. Spomnil je, da je bila Udba podrejena republiškemu sekretariatu za notranje zadeve ter neposredno ožjemu vodstvu CK ZK Slovenije, bila pa je brez prave regulacije nadzora. Naloge, ki jih je izvajala Udba pa so bile tudi likvidacije, ugrabitve, šverci, ilegalna trgovina. »Ve to je bilo delo Udbe.« Današnja Sova pa opravlja svoje delo pod nadzorom zakonodajne, sodne in izvršilne veje oblasti ter javnosti, vzpostavljene pa ima tudi notranje nadzorne mehanizme, kar je značilnost sodobno urejenih varnostno-obveščevalnih služb v demokratičnih državah. Tako Sova danes ne strelja, ne ugrablja, ne muči, ne šverca… Nekdanje tajne službe kot je bila Udba pa so bile kot ISIS in bi rekli, da so bile to mirovne ustanove.

Pezdir je povedal, da je bila pri nas prisotna tudi sovjetska KGB. V osemdesetih smo imeli agenta KGB, ki je bil tako uspešen, da je napredoval v podjetje, ki je nabavljalo orožje za Rdečo armado. “KGB ustanovi podjetje v Londonu, v Sloveniji ima svojo podružnico. Oseba se danes predstavlja kot nekdo, ki vzpostavlja kulturne stike,” pove Pezdir in doda, da financirajo prevode ruskega avtorja Strelkova. Ti agenti so prisotni še danes, zato Pezdir upa, da bo to prišlo na prava ušesa obveščevalcev.

Furmanova pa je v nadaljevanju razkrila, kdaj se je z Udbo srečala prvič, in sicer v opravljanju pripravništva na sodišču. “Marsikaj se krši. Takrat sem spoznala, da ne bom pri tem sodelovala.”

V nadaljevanju je predstavila delo preiskovalne komisije o preplačanih žilnih opornicah, ki je ugotavljala nepravilnosti glede preplačanih kolčnih protez. Podjetje je vodil brat vodje specializiranega tožilstva Harija Furlana, Aleš Furlan. Njegovo podjetje je končne proteze dostavljalo bolnišnici v Novi Gorici kar po do 75 odstotkov višjih cenah kot so bile te v katerikoli drugi bolnici. Kot je povedala Furmanova, so vse kolčne proteze dobavljali kar brez papirjev in jih brez papirjev shranjevali. Harij Furlan je bil kasneje za (ne)preiskavo podjetja svojega brata tudi nagrajen.

Pezdir je pri tem omenil navezo podjetja Primex s Saftijem. “Vse prihaja iz istega miljeja.” Ob tem se je vprašal, ali je resno naključje, da Harij Furlan ni mogel najti nepravilnosti?

V pogovoru so spomnili, da smo morali davkoplačevalci preplačati tako dobičke v zdravstvu kot tudi bančno luknjo v NLB. O NLB in pranju iranskega denarja piše Pezdir v knjigi Vzporedni mehanizem globoke države. Je ena najbolj strašljivih zgodb po zgodbi Casino Portorož. Kot pove Pezdir, so primer Farrkoh pri nas hitro zaprli z razlogom, da tu ni bilo nepravilnosti.

“Kar mene skrbi danes, ali slovenski bančni sistem pere denar za ruske oligarhe?” se sprašuje Pezdir.

Furmanova je pojasnila tudi razlike med vladanjem Marjana Šarca in Janeza Janšo. Kot je povedala, smo prej poslušali veliko obljub za naše občine, v sedanjem mandatu se obljube izpolnjujejo ter se dela za ljudi. Prav tako se sprejema zakonodaja, ki je prijazna do ljudi. Pri tem gre, lahko rečemo, vračanje oblasti k prebivalstvu, ljudstvu. To priznavajo skoraj vsi župani.

Pezdir pa je na eno od vprašanj glede delovanja RTV Slovenija razkril, da je imela RTV Slovenija črni fond. Koprski oddelek RTV je želel prevzeti Berlusconi in ta je želel, da se črni fondi ukinejo. Ker do tega ni prišlo, Berlusconi ni vstopil v lastništvo.

Več o sinočnjem pogovornem večeru lahko preberete na povezavi: Demokracija

M. P.