Razkrivamo nove podrobnosti: Nataša Švikart Žumer poslovala kakor ji je ustrezalo

FB-stran neobstoječe Založbe Maus in Nataša Švikart Žumer. FB-stran je danes že izbrisana (podobno kot tudi strani Društva Maus in tudi njegove lastnice).

O razsipniškem življenju Nataše Švikart Žumer, ki je prek društva Maus (kar je kratica za Mariborski ustvarjalni sejem), kjer je edina lastnica in zastopnica, prejela 203.723 evrov donacij in hkrati poslovala še z neznano (visoko) količino gotovine, smo že poročali  Danes razkrivamo še najmanj dve podrobnosti: poslovanje na črno in poslovanje prek s. p. z odprtim TRR do oktobra 2018.

Vprašanje je tudi, kam je šel denar iz založbene dejavnosti. Na račun Mausa so se vse do 31. 12. 2018 stekale samo donacije. Kje je ostalo, je vprašanje za Policijo in Furs.

Nataša Švikart Žumer v družbi mariborskega župana Saše Arsenoviča (vir: Twitter)

Nataša Švikart Žumer je Društvo Maus na Facebooku predstavljala tudi kot Založbo Maus, ki je ni registrirane, zdaj je tudi ta FB-stran izbrisana.

Google pa pokaže, da je bila (neregistrirana) Založba Maus zelo dejavna, med drugim je razpisala tudi natečaj za najbolj izvirno neobjavljeno erotično pesem, predizbor oz. festival pa je “tokrat razširil krila po vsej Evropi in Balkanu, saj je razpis potekal v 15 državah”, je 9. maja 2019 poročal mbreport.si. Podobnih aktivnosti je bilo v preteklih letih še veliko.

Ob tem nobena uradna spletna baza ne zaznava Založbe Maus, Švikart Žumerjevo zaznavajo zgolj kot lastnico in zastopnico Društva Maus (s polnim imenom Društvo za razvoj ustvarjalnosti in humanitarnosti MAUS, Kacova 1, Maribor) ter v letih od 2012 do 2014 kot samostojno podjetnico, ki je s. p. zaprla.

Nataša Švikart Žumer je kot samostojna podjetnica pridobila 17.578,26 evra davkoplačevalskega denarja (podatki Erarja), status zaprla, hkrati pa bančni račun zadržala vse do oktobra 2018. Kar je nenavadno in neobičajno.

Švikart Žumerjeva je kot samostojna podjetnica največ denarja, 10.235 evrov, prejela od Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, 5.113,26 evra od Zavoda RS za zaposlovanje in 2.230 evrov od Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Kot samostojna podjetnica je začela delovati 1. februarja 2012, s. p. je izbrisala 15. februarja 2014. Kot kaže, je s. p. odprla s pomočjo subvencije Zavoda za zaposlovanje, ki je določala, da mora biti s. p. dejaven vsaj dve leti.

Spomnimo. Maus je bil v poslovni register vpisan 5. marca 2014, kar pomeni, da je Švikartova očitno iz enega statusa prešla zgolj v drugega, poslovanje društva je imelo podjetniški značaj, iskala je donacije.

Kot s. p. je poslovala prek bančnega računa, odprtega pri Delavski hranilnici (DH). Pri DH je imelo dva računa odprto tudi Društvo Maus, nato je Švikartova januarja 2019 enega zaprla, drugi je še delujoč.

Zanimivo pa je, da Švikart Žumerjeva ob tem, ko je zaprla s. p., hkrati ni zaprla tudi bančnega računa tega s. p.-ja. Ta je bil odprt vse do 16. oktobra 2018.

Ali je do 16. 10. 2018 na ta račun prejemala tudi kakšne prilive, ni znano. Finančna uprava RS namreč podatkov o zasebnikih ne izdaja, ker naj bi šlo za davčno tajnost.

Ali tudi to (in če sploh) preiskuje policija (podobno kot bi morala najmanj tri primere zbiranja donacij prek Mausa), s policije še niso pojasnili. Pri tem tudi policija navaja, da zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne osebe, ne morejo odgovoriti.

Poslovanje Nataše Švikart Žumer kot samostojne podjetnice (vir: Ajpes).

Objava, 10. maj 2019, o delovanju (neobstoječe) Založbe Maus:

Vir: https://mbreport.si/kultura/predizbor-za-izvirno-eroticno-pesem-v-slovenskem-jeziku/

Predstavljanje (neobstoječe) Založbe Maus:

Dodajmo pa, da je imelo Društvo Maus registriranih 10 dejavnosti (med drugim tudi izdajanje knjig), vendar je bilo to še vedno Društvo Maus in ne Založba Maus. Iz tega lahko sklenemo, da je Nataša Švikart Žumer poslovala in delovala tako, kot se ji je v nekem trenutku zazdelo.

Registrirane dejavnosti Društva Maus (vir: Ajpes)

M. P.